Nyheder

Hvorfor du bør outsource it-tjenester til Litauen

Baltic assist - Skræddersyede outsourcingløsninger

Her vil vi bevise for dig, hvorfor Litauen er det ultimative valg til outsourcing af it-teams eller enkeltansatte. Læs til slutningen, og du vil se!

IT-outsourcing er et komplekst begreb, der omfatter IT (informationsteknologi) og dets outsourcing eller ansættelse af mennesker, virksomheder eller teams til at styre specifikke opgaver eller mål. Kombiner de to, og du får en service dedikeret til ekstern styring af it-systemer, teknologier, software- eller app-udvikling osv. Men hvad har det lille baltiske land Litauen med omkring 2.9 millioner mennesker at gøre med den regionale it outsourcing trends i Europa eller hele verden? Det viser sig - meget.

IT-historien i Litauen og den nuværende situation

I midten af ​​2015 ZDNet mærket Litauen som en ny og spirende ’kraft inden for IT’. Efter Sovjetunionens fald i årene 1990 og 1991 opstod der betydelige nye forretningsmuligheder i Østersøområdet. Den bedst udviklede og mest velhavende region i den tidligere sovjetiske verden, Baltikum blev øjeblikkeligt et lukrativt sted at investere for skandinaviske, britiske, amerikanske, russiske og vesteuropæiske virksomheder. Tilsyneladende forsøgte alle at være med. Men i omkring 20 år, mellem 1990 og 2010, skete der ikke meget med hensyn til teknologiske gennembrud og fremskridt. Langsomme og stabile tal viste kolossalt opsidepotentiale for litauiske teknologi- og it-sektorer, men regeringens involvering var minimal, og udenlandske investeringer forblev derfor reserverede, enestående og ikke understøttet.

Big Mini-Boom i IT-sektoren

Efter den økonomiske krise i 2008 begyndte IT-miniboomet, og Litauen begyndte at dukke op som et knudepunkt og hotspot for økonomisk overkommelig og meget kvalitativ arbejdskraft i IT-sektoren. Kæmpe mærker som Barclays, Google, Nasdaq, AIG og mange andre hoppede med på vognen og oprettede fjernkontorer eller fladt bygget it-servicecentre, som var en stor gnist til startskuddet for ikke kun it-sektoren, men hele økonomien. Litauen.

Her er vi nu, i 2019 efterfulgt af en betydelig opmuntring fra regeringen, indførelsen af ​​euroen, anerkendelse som landet med verdens hurtigste offentlige Wi-Fi, uden tvivl den bedste laserbygningsinfrastruktur på planeten, og endda lancere en indenlandsk bygget satellit ud i rummet – teknologi- og it-sektorerne har stor succes i Litauen. Men hvad med tendenser på dette område? Mere specifikt i det område, hvor det hele begyndte for dette baltiske land – IT-outsourcing. Lad os dykke lidt dybere ned i it-outsourcing-tendenserne for Litauen.

Hvem outsourcer i Litauen?

Hvis vi kigger på seneste data (fra 2017) kommer de fleste udenlandske investeringer i Litauens private sektor fra:

 • USA (15 procent)
 • Det Forenede Kongerige (11,5 procent)
 • Tyskland (11,5 procent)
 • Sverige (omkring 8 procent)

Disse lande er de førende investorer på det litauiske marked og ser det som et fantastisk marked at realisere nogle af deres forsyningsstyring, distribution eller it-løsninger. Hovedstaden Vilnius og for nylig den næststørste by i Litauens geografiske centrum - Kaunas er sammen med havnen i Klaipeda de primære steder, hvor disse "outsourcede jobs slår sig ned."

Grafen nedenfor illustrerer, hvordan disse job er fordelt mellem litauiske byer:

Antal outsourcede arbejdspladser oprettet i større byer

Med hensyn til it spekulerer eksperter i, at omkring 35 til 40 procent af disse nye job er tildelt it-specialister. Det er et betydeligt antal, især for et land, hvor kun lidt op mod 1,5 tusinde it-specialister uddanner sig årligt. Kombiner det med de lokale arbejdsgiveres nationale rækkevidde, og du kan se, hvorfor arbejdsgivere i Litauen ser it-studerende som værende så attraktive at ansætte. Udenlandske investeringer og it-outsourcing fra udlandet ser masser af opmuntring fra den lokale regering, da de kompenserer deres ansatte bedre end de fleste lokale virksomheder, så der er et harmonisk og stabilt miljø for it-outsourcing og den fremtidige vækst i denne sektor.

Hvorfor outsourcer virksomheder i Litauen?

Mest på grund af overkommeligheden af ​​arbejdskraft af høj kvalitet. Da Litauen kun har en medianløn på omkring 880 USD. Lønninger i IT-sektoren er dog normalt lidt mere betydelige, hvor medianen svæver omkring 1300-1450 USD. Alt i alt er dette stadig et lille tal sammenlignet med USA eller Vesteuropa; så udenlandske investeringer i it-tjenester ser ikke ud til at slutte i den nærmeste fremtid.

Fantastisk for Litauen, fordi it-sektoren, med hensyn til udenlandske investeringer, tegner sig for mere end 6 procent af landets årlige BNP (op mod 3 milliarder USD). Da den litauiske økonomi kan fortsætte med konstant vækst samt en stabil regering, stiger udenlandske investeringer kun hvert år.

Investeringer i outsourcing i Litauen. Baltic Assist

Diagram, der viser udenlandske investeringer (i millioner USD pr. kvartal) i Litauen, mellem årene 2011 og 2018. Data leveret af Lietuvos Bankas eller Bank of Litauen.

Skjult forretningsperle i Litauen

Der er en lille skjult perle for enhver mellemstor og stor virksomhed i Litauen, som er værd at kende til. I nærheden af ​​de to byer Kaunas og Klaipėda kan du finde et par hundrede hektar stort areal mærket LEZ (laisvoji ekonominė zone eller den frie økonomiske zone). Disse områder er dedikeret til virksomheder og ser fantastisk opmuntring fra den lokale og centrale regering. Hvordan de fungerer, er fantastisk, men virkelig simpelt. Hvis du starter et firma eller en virksomhed i LEZ og beskæftiger ikke mindre end 20 litauere eller fastboende i dette land - er du fritaget for at betale skat i hele seks år. Betydelige muligheder for både upstart og veletablerede organisationer fra hele kloden.

En amerikansk forretningsmand ved navn John Naisbitt sagde:Trends, ligesom heste, er nemmere at ride i den retning, de går”. God pointe, for i erhvervslivet fungerer trends lidt anderledes end modens. På IT-outsourcingområdet kan vi skitsere nogle få nøglefaktorer eller tendenser for henholdsvis Litauen og resten af ​​verden.

Outsourcing af IT-tendenser i Litauen

Litauen ser yderligere og hastigt stigende udenlandske investeringer i it-sektoren. Set fra it-outsourcing-perspektivet er der en markant opskalering i små virksomheder fra Skandinavien og USA, der etablerer små eller mellemstore fjernkontorer til it-løsninger. Der er også store spillere fra Europa, Canada og andre lande.

De forklarer en sådan beslutning baseret på det faktum, at litauere er meget dygtige arbejdere, bruger det engelske sprog som et potent våben, og at beskæftigelse her er meget mere overkommelig for virksomheden frem for i udlandet. Virksomheder hævder at spare alt fra 30 til næsten 78 % IT-medarbejderkompensation. Selvom der er forskel på tidszoner med USA, arbejder flere og flere it-kontorer i Litauen, som servicerer USA-baserede kunder, døgnet rundt.

Der er en stigende tendens til cybersikkerhed, og med mere vægt på ophavsret og relaterede regler og love fra EU, kan flere it-jobs fra den offentlige sektor outsources til næsten alle medlemslande, inklusive Litauen. I samme henseende, se efter VPN udbydere at få en markant stigning i størrelse og dermed åbne mere end et par kontorer i Litauen eller udvide betydeligt.

Kryptovalutaer er blandt andre meget succesrige it-markedssegmenter i Litauen. Monetha, BitDegree, for at nævne nogle få, er krypto-baserede projekter og startups fra Litauen, der kan se betydelige udenlandske investeringer i fremtiden.

Hvad er ellers værd at nævne? Sandsynligvis stigningen af ​​højt og nichekvalificerede it-specialister, der søger disse outsourcede stillinger. Kryptovalutaer, VPN'er, nye programmeringssprog, iOS- og Android-udviklere, spiludviklere og grafiske designere, selvfølgelig. At repræsentere en international virksomhed, der har et stærkere brand og/eller betaler godt og tager sig af sine medarbejdere, er en afgørende faktor, der forklarer, hvorfor litauiske it-specialister elsker at arbejde i outsourcede servicecentre.

Hvad sker der med it-outsourcing i resten af ​​verden

Resten af ​​verden ser et meget uudnyttet potentiale for yderligere outsourcing. Tendensen ser mere stabile virksomheder, der vælger de gennemtestede og pålidelige løsninger til nearshoring. Selvom steder som Kina og Indien fortsat er de vigtigste aktører for outsourcede it-løsninger på verdensplan, er det kun på grund af omfanget og antallet. Når det kommer til kvalitet, dygtighed og effektivitet, trives europæiske, især østeuropæiske lande som Litauen – og skiller sig ud fra resten.

Aktuelle globale tendenser dikterer, og eksperter er enige, at der vil være en betydelig stigning i virtuelle eller augmented reality-sfærer. AR, VR og selv de endnu fuldstændig uudnyttede 3D-muligheder har meget at byde på for mennesker over hele verden. Markedsstørrelsen forventes at blive et sted i nærheden af ​​134 milliarder USD.

VR- og AR-markedsvækst. Baltic Assist

En graf, der illustrerer ændringen i markedsstørrelse for AR- og VR-gadgets og relaterede tjenester (røde markerer prognose/projektion).

Fremstilling vil naturligvis for det meste blive outsourcet til steder som Asien. Outsourcing vil formentlig også være sfæren for kundeservice, nogle ledelsesfunktioner blandt andre. Du kan også lede efter nogen, der kan gøre en stor indsats og lancere en næsten eller fuldautomatiseret kundeservice eller relateret outsourcet lokation. Da springet i kunstig intelligens har været betydeligt i løbet af de sidste par år, har resultaterne vist meget positive tegn for virksomheder, der ville drage fordel af en sådan løsning.

I Europa vil de kommende år være fulde af nationale valg. Den Europæiske Union og dens politikker spiller også en stor rolle, men de er for det meste meget støttende for udenlandske investeringer og udvikling af it-sektoren. Lokalvalg kan også forårsage nogle ændringer i tendenserne for de kommende år. IT-outsourcing-kraftcentre som Polen, Ukraine, Litauen, Rusland og mange andre har kommende valg, der kan styre disse lande ind i mere opmuntrende finanspolitikker rettet mod udenlandske outsourcede investeringer eller omvendt. Det må tiden vise, men for nu – tendensen bevæger sig opad!

Konklusion: Primære fordele ved outsourcing af it-tjenester i Litauen

Alt i alt, lad os opsummere alt, hvad vi har diskuteret og talt om for at fremhæve de primære fordele ved at outsource it-tjenester i Litauen.

 • Lavere arbejdskraftomkostninger (50 procent lavere i gennemsnit, 25-35 procent lavere i it-sektoren)
 • Højt niveau af engelsk sprog, især blandt yngre mennesker (Litauen er rangeret som det næstmest flydende fremmedsprog land i Europa, kun bagud i Holland med indbyggere, der i gennemsnit kender 2.7 sprog).
 • De ovennævnte flersprogede muligheder. Omkring 2.3 millioner mennesker i Litauen taler litauisk og/eller russisk og/eller engelsk og/eller polsk. Der er cirka 800 tusind, der taler, skriver og kan læse på tre sprog.
 • Meget gunstige betingelser for erhvervsudvikling. Litauen rangerer som nummer 16 i erhvervsfrihedsindekset.
 • LEZ eller frie økonomiske zoner, der fritager virksomheder for at betale skat, hvis de beskæftiger litauere eller fastboende.
 • Tonsvis af opsidepotentiale på hele markedet.
 • Bedre og mere gennemsigtig forretningspraksis end i mere østlige lande, som Ukraine, Rusland, Rumænien, Bulgarien osv.
 • I umiddelbar nærhed af næsten hele Europa (Litauen er det europæiske kontinents geografiske centrum)

Overvejer du at outsource IT?

Vi håber, at vi har bevist, at Litauen er stedet at outsource. Vi vil med glæde hjælpe dig.

Udfyld en simpel kontaktformular for en gratis konsultation


Kilder

https://www.zdnet.com/article/the-rise-of-lithuania-as-a-force-in-it-why-google-and-nasdaq-are-investing-here/https://outsourcingreview.org/it-outsourcing-markets-review-lithuania-vs-ukraine/https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/lithuania-leading-light-laser-technologyhttps://en.wikipedia.org/wiki/Lituanica_SAT-1https://www.vz.lt/verslo-aplinka/2018/03/16/2017-m-i-lietuva-pritrauktos-investicijos-sukursbeveik-9000-darbo-vietuwww.lb.lthttp://devabit.com/blog/it-outsourcing-trends-2019/