Nyheder

Eksperter afslører, hvorfor de første fem år i en karriere er de vigtigste

karriere

Ifølge eksperterne er de første fem år af et arbejdsliv blandt de vigtigste. Det er her, der erhverves viden, færdigheder og kompetencer til bedre fremtidige muligheder. De, der ikke får den nødvendige baggrund i denne periode, har en tendens til at risikere ikke at blive Premium-klassens medarbejdere.

 

Det er muligvis ikke muligt senere

Andžej Rynkevič, karriereeksperten og direktøren for outsourcing-servicevirksomheden Baltic Virtual Assistants, understreger, at arbejdet i en inkompetent og ukonkurrencedygtig virksomhed i de første fem år højst sandsynligt vil betyde, at der ikke udvikles tilstrækkelig viden eller færdigheder til de nødvendige faglige kompetencer.

”Mangel på tilstrækkelig arbejdsbyrde og udfordringer betyder manglende evne til at udvikle og tilegne sig den nødvendige viden. Det er sandsynligt, at man kan finde det svært at konkurrere med andre kandidater, når man klatrer op ad karrierestigen, især dem, der havde en klarere vision om en fremtidig karriere, fik bedre færdigheder og viden. Det kan også betyde, at en medarbejder aldrig bliver den såkaldte Premium-medarbejder”, siger eksperten.

Ifølge Rynkevič burde man allerede efter de første fem år kende det felt, man gerne vil arbejde i permanent.

”Det er stadig en periode med faglig udvikling, men den faglige retning bør allerede være klar for at sikre fremtidens karrierevej. Indledende erhvervserfaring giver vigtig baggrund for fremtidige kompetencer og arbejdsmoral. Senere har medarbejderen måske ikke længere så meget beslutsomhed og fleksibilitet, ja endda mod, til at begive sig ud på en helt ny karrierevej”, siger karriereeksperten.

Andžej Rynkevič gør også opmærksom på, at ikke alle finder den bedst egnede karrierevej. Derfor, når de føler, at det ikke er deres kop te, rådes folk til at handle med det samme.

”I vores virksomhed overvåger vi for eksempel altid, hvordan vores teammedlemmer klarer sig, og hvad deres professionelle fremskridt er. Når vi ser, at medarbejderen ikke har det rigtigt med jobbet, forsøger vi at lede efter alternativer. Vi havde flere tilfælde, hvor vores teammedlemmer flyttede fra et område til et andet og begyndte at vise deres talent og færdigheder i et andet lys”, siger lederen af ​​Baltic Virtual Assistants.

 

At tillade sig selv at lære og fejle

Psykolog Pojauta Vilkauskaitė peger på, at perioden efter endt uddannelse er et stadie i den personlige udvikling, hvor man intensivt udvikler livsfilosofien og samtidig træffer beslutninger, der sætter retningen for deres fremtidige jeg.

”Efter endt uddannelse har man allerede prøvet forskellige aktiviteter, haft nogle forhold, prøvet forskellige livsstile og boet forskellige steder, og har således allerede lært sig selv bedre. Identitetsproblemer er meget vigtige på dette stadie såvel som rejser spørgsmål som hvem er jeg, og hvilken retning føles som min egen. At definere sin identitet er lige så vigtigt som at svare på spørgsmålet om, hvem jeg vælger at være eller ikke at være”, forklarer psykologen.

Med hensyn til mennesker, der har svært ved at bestemme deres karrierevej, og som roder rundt i mange områder, siger psykologen Vilkauskaitė, at det kan skyldes flere årsager: "Nogle mennesker har svært ved ikke kun at overveje, men også at prøve forskellige erhverv, og endnu sværere at finde mod og dykke ned i uvished, indtil de har en følelse og en forståelse af, hvad der er bedst for dem”.

Andre har svært ved at forpligte sig til en bestemt karrierevej og nægter andre interessante og attraktive muligheder.

”Den moderne verden giver unge mennesker mange muligheder for at bygge deres liv op. Der er mindre pres i dag på, hvad der er rigtigt eller normalt. God selverkendelse og evnen til at lytte til sig selv kan hjælpe en til at finde den rigtige karrierevej, samt give sig selv lov til at lære, hvad der virker, og hvad der ikke gør, gennem erfaringer fra det virkelige liv. Og god selverkendelse og lytning kan hjælpe dig med at finde den rigtige karrierevej, samt give dig selv lov til at vide, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Søgning og tvivl, mod til at træffe valg og lave fejl kan også være nyttigt”, understreger psykolog Vilkauskaitė.